Imputat un alcalde de Tarragona per permetre espectacles taurins

Josep Mas, alcalde d’Alfara de Carles, declararà el 28 de maig per un possible delicte de prevaricació
Una sentència de l’any 2015 prohibeix les “proves de bravura o temptes amb públic”

Carlos Márquez Daniel
Barcelona – Divendres, 24/05/2019

FONT ORIGINAL: EL PERIÓDICO 

L’alcalde d’una localitat del Baix Ebre ha sigut imputat per un suposat delicte de prevaricació per haver permès la celebració d’espectacles taurins al poble. Josep Mas, alcalde d’Alfara de Carles (Baix Ebre) ha sigut cridat a declarar el pròxim 28 de maig. En la mateixa causa també hi apareix com a investigada Ángela María Mur, propietària de la ramaderia que feia aquestes festes taurines amb turistes russos captats en municipis de la Costa Daurada.

La demanda la va posar fa un parell de mesos el torero tarragoní Rubén Martín, que anys enrere també oferia aquest servei als estrangers. Es tracta d’excursions fins a una ramaderia en la qual, en una arena de mida reduïda, es reprodueixen els talls propis del toreig, però sense matar el brau. Martín va intentar aturar aquests espectacles sense acudir a la Justícia ordinària, però el consistori, en un detallat informe, va considerar que tot s’estava produint dins dels límits de la llei. Segons la opinió de l’alcalde, allò era un corral de prova, la prova en la qual es calibra la bravura dels animals.

‘Olés’ i aperitiu
Per intentar desmentir la versió municipal, Martín va aconseguir unes imatges en les quals es podia veure el xou organitzat per la ramaderia Mur. El vídeo deixa clar que el silenci que es requereix a la pràctica del tempteig brilla per la seva absència, ja que durant l’exhibició són constants els ‘olés’ per part dels turistes, majoritàriament russos, traslladats amb autobús des de municipis com Salou o Cambrils. Els visitants van pagar prop de 80 euros pel pla. Curiosament, al tiquet que se’ls entregava es podia llegir la paraula ‘corrida’.

El mateix Marín va haver de deixar de fer aquests espectacles l’any 2015. Una demanda interposada per una oenagé animalista el va obligar a tancar el negoci i traslladar-lo a la Comunitat Valenciana. Aquella sentència va crear jurisprudència al considerar “il·legals les proves de bravura o les temptes realitzades amb públic”. Aquest torero assegura que ell va ser l’inventor d’aquesta modalitat taurina el 2012, dos anys després que el Parlament de Catalunya aprovés la llei catalana antitaurina (l’any següent es va celebrar l’última cursa a la Monumental). L’atac de banyes és doble: a tu t’ho prohibeixen i contemples com una altra persona presumptament fa el mateix sense que el govern municipal hi posi cap impediment.

Dimarts de la setmana que ve, tant l’alcalde com la ramadera tindran l’oportunitat de donar la seva versió davant d’un jutge d’instrucció de Tortosa. Josep Mas, per cert, després de dos mandats a l’alcaldia i sota les sigles del PSC, no es presenta a la reelecció com a alcalde del seu municipi. Si hi ha més permisos, el problema passarà al següent.

Comments are closed