Compromís proposa substituir el bou embolat a València per animals figurats com els bous de foc

La coalició critica el govern municipal del PP per recuperar els actes taurins en les pedanies i “menysprear la vida dels animals

Compromís per València ha proposat mantindre la prohibició del bou embolat a la ciutat i substituir els animals autèntics per altres de figurats. Per exemple, emprant elements pirotècnics, una possibilitat que ja s’ha difós en moltes festes amb els bous de foc.

La iniciativa l’han presentada els regidors Pere Fuset i Glòria Tello, després que el cap de setmana l’Ajuntament —en mans del PP— revocara la prohibició de celebrar actes taurins en les pedanies de la ciutat que el 2016 va decretar el govern local, aleshores encapçalat per Joan Ribó. La proposta amb què Compromís busca contrarestar el gir polític de la popular María José Catalá aposta per “adaptar tradicions als temps actuals amb alternatives per a superar definitivament les activitats especialment contràries al benestar animal com el bou embolat o el bou en corda”. La coalició considera que no hi ha una demanda social majoritària per a recuperar el bou embolat o el bou en corda a la ciutat de València, cosa que a parer seu suposa “una reculada per al benestar animal”.

Com a alternativa assenyalen els bous de foc, espectacle en el qual no cal usar un animal de veres ni fer-li mal. Ací el bou es representa amb una figura mòbil o carretó amb pirotècnia, a l’estil de celebracions valencianes tan arrelades com els correfocs o la cordà, però en aquest cas sense càrrega explosiva. Aquestes opcions estan establides en moltes localitats d’Espanya, que han anat substituint progressivament les festes basades en animals reals “contràries al benestar animal”, reitera Compromís per València.

La formació considera important continuar mantenint en la ciutat “una cultura festiva respectuosa amb el benestar animal en què no tinguen cabuda activitats clarament lesives com el bou embolat o el bou en corda, que fa anys van deixar de celebrar-se en la via pública”.

Segons Fuset, el bou embolat és “passat” a València i “no té sentit recuperar-lo”, no sols pel maltractament animal sinó també pel risc que implica per a la població. La regidora Tello, per la seua banda, ha acusat el nou govern municipal de “covardia i d’absolut menyspreu a la vida dels animals”, com “ha demostrat eliminant la regidoria de Benestar Animal” de l’anterior govern de Joan Ribó.

Font: A punt Media

Comments are closed